Är det nyttigt med kaffe? Det hävdar forskningen

Vi dricker i genomsnitt tre koppar kaffe per dag. Det är uppiggande på morgonen och ger oss förnyad energi på jobbet under de sena eftermiddagstimmarna. Det är perfekt efter en god middag och ramar ofta in en dejt, en återförening med en god vän eller en anställningsintervju. Men vad gör kaffet egentligen med kroppen – och är det överhuvudtaget hälsosamt att dricka kaffe? Det får du svar på i den här artikeln där vi har tittat närmare på vad forskningen säger om kaffe.

3 anledningar till varför det är nyttigt att dricka kaffe

 

Det finns flera goda skäl att dricka kaffe – det hävdar åtminstone forskningen. Gör dig en kopp kaffe och läs den här artikeln där vi går igenom några av de hälsomässiga fördelarna med att dricka kaffe.

 

1. Du minskar risken för en rad sjukdomar

Kaffe kan förlänga livet. Det bekräftar en rad vetenskapliga studier i bland annat New England Journal of Medicine. Forskning visar att kaffedrickare har en lägre risk att utveckla en rad sjukdomar förknippade med förtidig död, däribland cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Nedan tittar vi närmare på de sjukdomar som kaffedrickare enligt forskningen har mindre risk att utveckla:

 

  • Typ 2-diabetes: Kaffe innehåller magnesium och krom som hjälper kroppen att använda insulin. Därför tror man också att kaffe kan bidra till att minska risken för att utveckla typ 2-diabetes med upp till 25 procent.

 

  • Alzheimers och demens: Det finns ännu inget botemedel mot Alzheimers och demens,  trots att det är sjukdomar som vi ofta ser hos äldre. Men kaffedrickare har en lägre risk för att utveckla Alzheimers eller demens – åtminstone enligt forskningen. Kaffedrickning kan nämligen minska risken för att utveckla Alzheimers och demens med upp till 30 procent.

 

  • Parkinsons: Parkinsons kan inte botas, men du kan minska riskerna för att utveckla sjukdomen. Bland annat genom att dricka kaffe; vetenskapliga studier visar nämligen att kaffedrickare har upp till 30 procents mindre risk att utveckla Parkinson.

 

  • Hjärt-kärlsjukdomar: Enligt webbsidan sundhed.dk kan en måttlig konsumtion av bryggkaffe minska risken för att få blodproppar i hjärnan – med ända upp till 10 procent. Men det gäller bara bryggkaffe. Andra vetenskapliga studier konstaterar nämligen att press- och espressokaffe kan orsaka en ökning av total- och LDL-kolesterolet, vilket kan öka risken för att utveckla vissa hjärt-kärlsjukdomar. Bryggkaffe (som ju är den variant som svenskarna föredrar) är därför det bästa valet om du vill minska risken för hjärt-kärlsjukdom. 

 

  • Cancer: Forskare vid University of Utah har tidigare visat att kaffedrickare har en lägre risk att utveckla cancer. Betydligt lägre, faktiskt. Ett dagligt intag av koffein minskade risken för att utveckla cancer i huvud-och halsregionen med så mycket som 39 procent.

 

Därför finns det all anledning att dricka kaffe!

 

2. Du fyller kroppen med antioxidanter och vitaminer

 

Kaffe innehåller viktiga vitaminer och antioxidanter. En till tre koppar kaffe per dag kan alltså ingå i en hälsosam och näringsrik kost. Några av de nyttigheter som du hittar i kaffe är bland annat vitamin B2, B3 och B5 samt magnesium.

Kaffe är alltså en viktig källa till antioxidanter. Den svarta drycken är fullproppad med dem – och även om innehållet av antioxidanter inte riktigt kan mäta sig med frukt och grönsaker, är det från kaffet vi får många av våra antioxidanter.

 

3. Du ökar din fettförbränning

Det är vetenskapliga belagt att kaffe ökar din fettförbränning. Man har bland annat sett att koffein kan öka din förbränning med 10–29 procent och att du kan bränna 79–150 kalorier mer per dag om du dricker 4–6 koppar kaffe.

 

Medaljens baksida

 

Ett måttligt intag av kaffe är helt ofarligt och kan till och med förbättra din hälsa och minska risken för att utveckla en rad sjukdomar. Om du däremot dricker stora mängder kaffe kan det få konsekvenser för din hälsa. Här går vi igenom fem områden som är särskilt utsatta hos storkonsumenter av kaffe:

 

  • Sömnen: Överanvändning av kaffe kan bidra till att försämra sömnkvaliteten. Det gäller även om du har druckit kaffe i många år och din kropp har utvecklat en tolerans mot koffein. Därför kan det vara värt att minska ner lite på antalet koppar – i synnerhet på kvällen. Halveringstiden för koffein är cirka 5 timmar och det kan spåras i kroppen ända upp till 15 timmar efter intag. Därför är det inte konstigt att en del kan ha svårt att sova när de har druckit kaffe – antingen i stora mängder eller strax före läggdags. 

 

  • Lättirriterad, spänd och orolig: Det finns flera fysiska biverkningar av att konsumera stora mängder kaffe. Det kan till exempel öka anspänningen och oron i kroppen samt ge upphov till hjärtklappning och huvudvärk. Men det kan faktiskt också påverka humöret. Är man påverkad av koffein är man nämligen mer lättirriterad än annars.

 

  • Matsmältningen: När du dricker kaffe ökar mängden magsyra. Det är därför vissa människor får ont i magen när de dricker för mycket kaffe – i synnerhet på fastande mage. Det kan nämligen irritera tarmsystemet och orsaka smärta, uppblåsthet och halsbränna.

 

För att undvika negativa biverkningar – både fysiska och psykiska – bör man alltid följa de officiella rekommendationerna för intag av kaffe. Rekommendationerna säger max 400 mg koffein per dag, vilket motsvarar 2–3 koppar kaffe, beroende på vilken typ av kaffe du dricker. En måttlig konsumtion av kaffe är därför avgörande för att undvika biverkningar och samtidigt dra nytta av de positiva hälsoeffekterna av att dricka kaffe.