18 saker du inte visste om kaffe

Det finns många intressanta fakta om kaffe. Här kan du läsa 18 saker om kaffe, som du nog inte redan visste.

Fakta #1

Kaffe är en frukt

Det kommer förmodligen som en överraskning för de flesta när man får höra att kaffe är en frukt. Kaffebönorna är fruktkärnor i ett kaffebär. Kaffebäret är grönt när det är omoget och rött när det är moget. Man plockar bären och avlägsnar fruktköttet för att komma åt den koffeinhaltiga bönan som senare rostas före användning.

Visste du att koffeinet i en kaffeböna hjälper till att skydda den mot insekter? Lär dig mer om kaffe här

Fakta #2

Koffein kan ha en smärtstillande effekt

Det verkar nästan för bra för att vara sant, men man har gjort studier där det har visat sig att koffein har en smärtstillande effekt. Det har testats på personer som vanligtvis inte dricker kaffe varje dag. Så nästa gång du har huvudvärk kan du testa med en kopp kaffe.

Fakta #3

Brasilien är världens största kaffeproducent

Brasilien är känt för fotboll, stora regnskogar och karnevaler. Men det är också kaffets hemland. Brasilien står nämligen för produktionen av ungefär en tredjedel av världens kaffe och är därför den största kaffeproducenten och kaffeexportören i världen.

Läs mer om varifrån kaffe kommer och om de ca 70 kaffeproducerande länderna som utgör kaffebältet

Fakta #4

Kaffe kan påverka ditt humör

Om man har en tuff dag på jobbet eller det bara är en trist och regnig dag, kan man bli på bättre humör med en kopp kaffe. Koffeinet i kaffe påverkar frigörandet av dopamin i hjärnan, vilka bägge påverkar vår koncentration och produktivitet, och kaffe kan därför ha en positiv effekt på vårt humör. Drick kaffe och bli glad.

Fakta #5

Kaffe växer på träd

Kaffe kommer från ett bär som växer på kaffeträd. Man hittar dessa kaffeträd i mer än 50 olika länder som ligger i ett bälte runt jorden i nivå med ekvatorn. Bären på träden mognar inte samtidigt och skördas därför för hand. Det innebär att det ligger mycket arbete bakom din dagliga kopp kaffe.

Läs mer om hur kaffebäret blir till det kaffe du dricker.

Fakta #6

Kaffe kan dämpa din aptit

Om du blir hungrig mitt på dagen eller bara sugen på ett snabbt mellanmål, kan kaffe vara exakt det du behöver. Koffeinet i kaffet kan dämpa hungerkänslan, och du kan därför testa att ta en kopp kaffe som mellanmål.

Fakta #7

Mer än 60 kaffesorter i världen

Det finns mer än 60 olika kaffesorter, så det finns något för alla. Den populäraste kaffesorten heter Arabica och går under det botaniska namnet ”Äkta kaffe”. Den här kaffesorten är den mildaste och utgör 70–75 procent av världens kaffeproduktion, så sannolikheten är stor att du redan har smakat den här typen av kaffe. Dessutom finns sorten Robusta som står för 20–30 procent av världens kaffeproduktion och ofta används i pulverkaffe tack vare den kraftigare smaken.

Fakta #8

Kaffe kan förbättra ditt minne

Om du brukar glömma saker, kan kaffe ha en positiv påverkan på ditt långtidsminne. Studier som gjorts vid det erkända Johns Hopkins University visar att två koppar kaffe om dagen kan förbättra ditt minne. Men det får bara vara två koppar kaffe. Dricker man mer uppnår man inte den önskade effekten.

Fakta #9

Boosta din ämnesomsättning med grönt kaffe

Du är förmodligen van vid ditt svarta kaffe, men grönt kaffe är det nya svarta. Grönt kaffe, som inte är rostat, kan bidra till att öka din ämnesomsättning. Grönt kaffe framställs av den populära kaffesorten Arabica som är rik på klorogensyra. Klorogensyra ökar fettförbränningen.

Fakta #10

Koffein kan öka din förbränning

Koffeinet i kaffet kan påverka kroppens förbränning på ett positivt sätt. Fettförbränningen ökar hos personer som bara dricker kaffe ibland, när de tar en kopp kaffe som innehåller 100–200 mg koffein. Observera dock att om man varje dag under en längre tid intar en större mängd koffein, så uteblir den positiva effekten.

Fakta #11

Koffeinet verkar i flera timmar

Kaffe är uppiggande eftersom det innehåller koffein. Det är ett faktum som de flesta människor känner till. Men hur länge verkar koffeinet egentligen? Länge! Halveringstiden för koffein är ca 5 timmar – vilket innebär att vi påverkas under en ganska lång tid efter att vi har druckit kaffe.

Toleransen och nedbrytningen av koffein skiljer sig emellertid från person till person. Det förklarar varför vissa lätt kan dricka en kopp kaffe på kvällen och ändå sova gott efteråt, medan andra kan ligga vakna i timmar.

Fakta #12

I Skandinavien dricker vi mest kaffe

Hur mycket kaffe dricker vi i Skandinavien? Det korta svaret är: väldigt mycket. Vi hör nämligen till de länder som dricker mest kaffe i världen. Det visar en studie utförd av The International Coffee Organization. Norge ligger på andra plats efter Finland på första och Danmark ligger på fjärde plats medan Sverige hamnar på en sjätteplats.

Fakta #13

Vi har druckit kaffe sedan 1600-talet

I mitten av 1600-talet kom de första arabiska kaffebönorna till Europa, men det var först på 1730-talet som drycken blev populär på allvar. På den tiden rostade man bönorna i en panna och malde dem sedan så fint man kunde i en mortel. Kaffet var bara något för finare folk som präster och godsägare.

Fakta #14

25 miljoner människor arbetar med kaffeproduktion

Oftast tänker man inte på det när man tar en kopp kaffe på jobbet, beställer en på kafé eller brygger en hemma, men kaffeproduktionen är en gigantisk industri! Faktum är att det är runt 25 miljoner människor som lever på att arbeta med kaffe.

Fakta #15

Kaffe är den näst mest eftertraktade råvaran

Råolja är nummer 1, men sedan kommer kaffet – det är nämligen den näst mest eftertraktade råvaran i världen. Det innebär att kaffet är mer efterfrågat än bland annat naturgas, guld och socker.  Det visar hur viktigt kaffet är – inte bara i Skandinavien utan även i hela världen.

Fakta #16

Nybryggt kaffe serveras på den internationella rymdstationen

Tidigare gjordes bara snabbkaffe på den internationella rymdstationen ISS, men så är det inte längre. Idag kan astronauterna få njuta av en nybryggd espresso på stationen. Det är tack vare en speciell kaffebryggare som är specialgjord för viktlös malning.

Fakta #17

Kaffet kommer från Etiopien

Kaffet kan spåras ända tillbaka till 1400-talet. Historien säger att en herde i Kaffa-provinsen i Etiopien hade märkt att hans getter blev pigga av att äta kaffebären. Han experimenterade sedan med att omvandla kaffebären till den varma svarta dryck vi känner till. Senare kom kaffet till Jemen via hamnstaden Mokka och därifrån spreds det till resten av världen.

Fakta #18

Det finns 0 kalorier i svart kaffe

Om du är på diet kan det vara en bra idé att skippa mjölken i kaffet. En vanlig svart kopp kaffe innehåller nämligen 0 kalorier! Som jämförelse är det ca 90 kcal i en caffe latte på lättmjölk. Så det finns mycket att spara på kalorikontot om du väljer kaffe utan mjölk.