Känner du till de olika Kaffedryckerna?

Det finns oändligt många kaffedrycker, och det kan vara svårt att hålla koll på alla varianter. Denna guide kan hjälpa dig på vägen. Vi ger dig nämligen en överblick över kända kaffedrycker, så att du inte känner dig osäker på vad dina kunder pratar om när de ber om en cortado, ristretto eller vill veta vad skillnaden mellan en latte och en cappuccino är.

 

Få en överblick över de olika Kaffedryckerna

Kaffe är en vetenskap. Kaffets smak beror på bönornas ursprung, rostningen, sättet de har odlats på, vattenkvaliteten, hur kaffet bryggs och vilken maskin som används. Dessutom har mängden tillsatt mjölk och vatten en stor betydelse för kaffets intensitet och textur.

Nedan går vi igenom 12 klassiker på kaffekortet och rangordnar styrkan på en skala från ett till sju, där sju är den med högt intensitet. Det ger dig och dina medarbetare ett bra underlag för att erbjuda restaurangens, kaféets och kaffebarens gäster en kaffeupplevelse i särklass samt ge goda råd till kunder som ännu inte hittat sin favoritdryck bland de olika kaffesorterna.  

Svart kaffe – 5 intensiva kaffedrycker

Espresso, americano, ristretto, lungo och bryggkaffe. De är de fem kaffesorterna som vi traditionellt samlar under beteckningen ”svart kaffe”. De svarta kaffedryckerna kännetecknas vid att det inte finns någon tillsatt mjölk. De kan dock ha en större eller mindre mängd tillsatt vatten.

Espresso

Grunden för vår kaffekultur

Espresso är på många sätt grunden för dagens kaffekultur. Den starka kaffedrycken på endast 25–30 ml fungerar nämligen som bas i många av de andra kaffedrycker vi känner till, såsom cappuccino, cortado och kaffe latte.  Dessutom är espresso ett populärt val på kaféer och kaffebarer världen över, där den dricks som en liten shot.

En espressoshot bryggs traditionellt på 20–25 sekunder under tryck på 9 bar med minst 7 gram bönor. 

Ristretto

Den mest intensiva kaffesorten

Ristretto är italienska och betyder "begränsad". Det kommer från mängden vatten som rinner genom bönorna. Det är nämligen hälften av den mängd som används i en vanlig espresso, eftersom bönorna är stampade extra hårt eller vattentillförseln har kortats ned. Det gör ristretto till en stark och mycket koncentrerad kaffesort, som även bör ha mindre syrlighet tack vare den kortare bryggtiden.

Americano

Det säkra valet för dig som älskar svart kaffe

En americano baseras på en espressoshot, men i motsättning till ristretto har drycken spätts ut med varmt vatten för att göra kaffet mildare. Koppen är också betydligt större än en espresso. Den består av 1/5 espresso och 4/5 vatten. Americano är en klassiker och en favorit hos många.

Lungo

Vad är skillnaden mellan americano och lungo?

Lungo är förvirrande lik americano men de är inte helt desamma. Till skillnad från americano, som är en espressoshot med fyra gånger så mycket vatten, så tillsätts inte extra vatten i en lungo. Istället är bönorna i en lungo inte stampade lika hårt som vid en espresso eller ristretto. Det innebär att det hinner rinna igenom mer vatten under bryggningen, vilket get en smakfull kopp kaffe som påminner lite om bryggkaffe.

Bryggkaffe

En klassiker i Norden och Italien

Till skillnad från espresso, ristretto och andra sorters kaffe tar bryggkaffet längre tid att brygga och bryggs inte med tryck. Bryggkaffe kan bryggas i en kaffebryggare eller genom att mala bönorna med en kaffekvarn, hälla dem i ett filter och låta kokande vatten rinna igenom. Både metoder ger ett smakfullt svart kaffe med en intensitet som passar de flesta.

Kaffedrycker med mjölk – 7 klassiker från kaféerna

Kaffe och mjölk är starkt sammanflätade. Titta bara på kända kaffedrycker som kaffe latte, cafe con leche och cafe au lait, vilka alla visar hur viktig mjölken är. Nedan listar vi sju klassiska kaffesorter, som alla duktiga baristor känner igen. De beställs nämligen ofta på kaffebarer, kaféer och i restauranger.

Kaffe latte

Ett populärt val i hela världen

Kaffe latte är en av de mest populära kaffedryckerna någonsin. Alla känner till den och de flesta tycker om den. Den milda italienska drycken består av 1/6 espresso och 5/6 ångad mjölk och serveras i ett sort glas. Om du har tur har din barista även dekorerat den med lattekonst, vilket är bilder och mönster i den ångade mjölken.

Cappuccino

Ett runt och milt kaffe

Latte vs cappuccino. Det är ett dilemma som många står inför när de ska välja kaffedryck. De två varianterna påminner nämligen mycket om varandra. Cappuccinon skiljer sig från latten i mjölkens konsistens. Mjölkskummet i cappuccinon är har en annan och tjockare textur. De serveras även på olika sätt. Cappuccinon serveras vanligtvis i en stor kopp och toppas med kakaopulver, medan en kaffe latte serveras i ett högt glas.

Cappuccino består av 1/3 espresso, 1/3 varm mjölk och 1/3 skummad mjölk.

Café au lait

Den franska motsvarigheten till kaffe latte

Café au lait är franska och betyder "kaffe med mjölk". Det är en av de mildaste kaffedryckerna och liknar kaffe latte i smaken. Skillnaden är att man inte använder espresso i en café au lait. Det är nämligen vanligt bryggkaffe som används i denna kaffedryck.

Café au lait består traditionellt av 1/4 bryggkaffe och 3/4 ångad mjölk.

Macchiato

När det räcker med lite mjölk

Macchiato betyder "märkt" eller "fläckig" på italienska. Det kommer från att espresson täcks av ett lager av skummad mjölk.

Det ska bara vara en skvätt mjölk i, och även om den hör till kategorin ”kaffe med mjölk” är kaffesmaken stark. Det gör macchiaton till den mest intensiva av kaffedryckerna med mjölk.

Cortado

En liten spansk kaffe med mjölk

Cortado är spanska och betyder "att förkorta".  Mängden mjölk som tillsätts i en cortado är liten om man jämför med många av de andra kaffevarianterna med mjölk. Mjölken är lätt ångad och det är lika mycket kaffe som mjölk. Den serveras i en espressokopp och intensiteten kan liknas med en macchiato eller flat white.

Flat white

Australiens version av cortado

En flat white är Australiens variant av kaffe med mjölk och har funnits på de flesta kaféer sedan 1980-talet. Den påminner mycket om cortado, och är man inte barista eller kaffeälskare känner man kanske ingen skillnad.  Flat white är en espressoshot med fint mjölkskum på. Skillnaden är att mjölkskummet är både varmare och tjockare än i en cortado, vilket ger den australiska versionen en annan textur och konsistens.

Kaffe mocka

Kaffe, mjölk och choklad

Kaffe mocka eller mocka latte är en mild kaffedryck som består av kaffe, ångad mjölk och choklad. Den passar bra för kaffeälskare med ett sötsug, som inte bryr sig lika mycket om kaffesmaken.

Kaffe mocka består av 1/5 bryggkaffe, 4/5 ångad mjölk och fyra teskedar smält choklad.

För dig som vill bli en riktig kaffeexpert