5 tips för att återanvända kaffesump

Var snäll mot miljön och återanvänd din kaffesump

Hamnar din kaffesump också alltid i soporna? Vi ger dig 5 tips på hur kaffesump kan ge babylen hud eller återanvändas i hushållet.

5 tips för att återanvända kaffesump

Var snäll mot miljön och återanvänd din kaffesump

Hamnar din kaffesump också alltid i soporna?  
Vi ger dig 5 tips på hur kaffesump kan ge babylen hud eller återanvändas i hushållet. 

Tips 1

Skura med sump

Kaffesump är ett gratis skurmedel till stålytor. Det fungerar lika bra som vanliga rengöringsmedel – och det är mycket bättre för miljön! Prova själv!Tips 2

Från bord till jord

Växter älskar kaffesump! Så när du är klar med att njuta av ditt kaffe tar dina växter gärna emot sumpen – den innehåller nämligen kväve som ger jorden näring. Använd den till dina växter både inne och ute. 

Visste du att kaffet är en frukt? Läs mer och få mer fakta om kaffe här.Tips 3

Få lika mjuk hud som en bebis

Kaffesump kan användas som en miljövänlig (och billig!) kroppsskrubb med en fantastisk effekt, så återanvänd din kaffesump och bli lika mjuk som en bebis. Du behöver: 

  • 2 dl kaffesump
  • 2 dl rörsocker eller salt
  • 1–2 msk. honung 
  • 1 msk. mandel- eller olivolja

Blanda ingredienserna och skrubba loss.

Tips 4

Från fisk till frisk

Nu är det slut med fisklukten på fingrarna när du gjort sushi eller tillagat annan fisk. Gnugga händerna i kaffesump, då försvinner lukten omedelbart. 

Visste du att kaffe minskar aptiten? Läs mer här.


Tips 5

Repor i träbordet?

Repor i träbordet? Här kommer ett supertips: Blanda kaffesump med en del vatten och en del vinäger och låt det dra ungefär en timme tills färgen är samma som bordets färg. Gnid sedan in blandningen i bordets repor. Ditt bord blir som nytt. 


Genom att återanvända din kaffesump istället för att kasta den i soporna kan du hjälpa till att göra något bra för dig själv – och inte minst för miljön!

För dig som vill bli en riktig kaffeexpert