Vad är kaffe?

Från kaffebär till kaffeupplevelse

Kaffe är en fantastisk dryck som varit känd över hela världen i flera hundra år. Men hur blir ett kaffebär till en kaffeupplevelse? Vi förklarar här hur det går till. Klicka på prickarna i slidern nedan för att läsa.

Kaffebönor

Det finns flera kaffesorter, men de två viktigaste och mest använda är Arabica och Robusta.

Varifrån kommer kaffet?

Kaffeplantorna växer i områden med tropiskt eller subtropiskt klimat. De idealiska odlingsvillkoren är en medeltemperatur på mellan 17 °C och 23 °C, hög nederbörd och bördig jord. Robusta kan växa på låglandet medan Arabica bara kan växa på från 800 meter till ca 2 300 meter över havet.
De optimala odlingsvillkoren finns i ett bälte som går runt ekvatorn mellan 23 graders nordlig breddgrad och 25 graders sydlig breddgrad och består av cirka 70 kaffeproducerande länder. Den största kaffeproducenten är Brasilien, som levererar mer än en fjärdedel av världens samlade produktion. 

Typisk smak indelad per land 

Arabicaländer:

  • Brasilien (en mjuk mjölkchokladig och nötaktig smak),
  • Colombia, Mexiko och centralamerikanska länder (oftast frisk och fruktig arom),
  • Kenya och andra östafrikanska länder som Etiopien, Rwanda, Burundi (noter av blommor, mogen fruktsmak),
  • Indien och Indonesien (dessa har kryddiga noter).

Robustaområden:

  • Västafrika (Elfenbenskusten och Togo) och Östafrika (Uganda och Tanzania), med en mjuk och söt karaktär
  • Indonesien, Indien, Laos och Vietnam (en mer kryddig smak),
  • Brasilien (toner av mörk, bitter choklad).

Du känner förmodligen till kaffets utsökta smak och uppiggande effekt. Men det finns mycket mer spännande saker att veta om den lilla kaffebönan. Här får du 18 spännande fakta om kaffe.

18 fakta om kaffe

Drickvanor i världenVietnam

Traditionellt serveras vietnamesiskt kaffe med några droppar kondenserad mjölk, vilket gör det mer till en efterrätt än en dryck. 


Italien

Det är ohövligt att beställa en espresso to-go. Turkiet

Svart turkiskt kaffe är starkt och serveras vanligtvis efter en måltid tillsammans med traditionella turkiska sötsaker


Bosnien-Hercegovina

I Bosnien har man för vana att ta en bit av ett sockerrör och låta den smälta under tungan samtidigt som man tar en mun kaffe. Etiopien

Att dricka kaffe i Etiopien är en ritual som vanligtvis varar minst en timme. 


Frankrike

Att beställa vanligt bryggkaffe i Frankrike passar sig inte.

Historien om kaffet

År 300: Enligt en sägnen upptäckte en getherde vid namn Kalid kaffet uppe i bergen i Etiopien. Han såg sina getter dansa och hoppa runt när de hade ätit kaffebär. Munkar från ett närliggande kloster gjorde en dryck från bären och upptäckte kaffets spännande effekt. 

År 1400–1500:Araberna var de första att göra kaffet så som vi känner det. Med tiden blev kaffet en allt viktigare del av samhället i Mellanöstern. Från slutet av 1500-talet kom europeiska upptäcktsresande till den tidens kaféer. De kommer från Mecka. 

År 1660: Det holländska ostindiska kompaniet (VOC) började handla med kaffe med den arabiska hamnstaden Mokka och i samband med detta tog de med sig kaffebönor till ön Java, som visade sig ha utmärkta odlingsvillkor för kaffeplantan. När företaget började handla med kaffe blev Amsterdam snabbt ett nav för världens kaffehandel. 

År 1753: Egbert Douwes och hans hustru Akke Thijsses öppnade sin livsmedelsbutik De Witte Os i staden Joure, Holland. Här lade de grunden till det Douwe Egberts vi känner idag.  

År 1950:Douwe Egberts började leverera kaffe internationellt. Denna utveckling fortsatte när företaget slogs samman med den amerikanska kaffejätten Sara Lee Corporation. 

År 2015: Som ett resultat av en sammanslagning mellan DE MASTER BLENDERS 1753 och kaffeföretaget Mondelēz International skapades det största rena kaffeföretaget i världen: Jacobs Douwe Egberts 

För dig som vill bli en riktig kaffeexpert