Güntherska hovkonditori väljer Gevalia

Sveriges bästa konditori väljer Gevalia och Piazza d’oro

Efter fem år av nomineringar till Årets konditori på riksnivå lyckades Güntherska hovkonditori äntligen knipa åt sig segern. Güntherska har provat åtskilliga kaffesorter genom åren, men det har alltid funnits en speciell relation till Gevalia, och nyligen bestämde de sig för att ta in Piazza D’Oros mörkrostade espressokaffe för att stärka utbudet.

– Jag vet inte hur många kaffeleverantörer som vill in hos oss, och vi har provat kaffe, vi har provat kaffe och vi har provat kaffe. Men vi fastnade för Gevalia, säger Anne Landing, VD på Güntherska Hovkonditori i Uppsala.

Familjen Landing firar två milstolpar i år. Dels är det tioårsjubileum för deras skötebarn Forsa Hembageri, men även femårsjubileum för rikskända Güntherska Hovkonditori. Anne driver båda konditorierna tillsammans med sin man Claes och deras barn Mattias, Johan, Matilda och Viktoria som aktivt arbetar och är under upplärning att driva företaget vidare.

 

Familjen Landing bär på en lång historia där kärnan alltid har varit konditori. Claes är fjärde generationens Landing, och Anne är lyckligt ingift i berättelsen. Deras resa har präglats av svåra motgångar och sjudande framgångar, men de har hela tiden stått enade som en familj i alla väder – någonting som har lett dem till sin rättmätiga plats som Sveriges bästa konditori 2017.

Det är en glad och ledig Anne Landing som svarar i telefonen när jag ringer. Jag blir tagen av hennes ödmjukhet gentemot de alldeles nyligen annonserade framgångarna. Hon talar om mjuka värden och familjekänsla. Hon talar om traditioner och kärlek till mat. Berättelsen om en familj som står enade för en dröm är vackert att lyssna på.

– Vi vill att alla ska ha det bra, att alla ska trivas och att alla ska känna sig välkomna.

På sina lediga dagar brukar Anne ta sig ner till konditoriet för att hälsa på personalen, ta en fika och naturligtvis kramas lite.

– Det tycker vi är jätteviktigt. Hon berättar att praktikanter på Güntherska brukar säga att de alltid känner sig så välkomna av alla som jobbar på konditoriet. Stämningen bland medarbetarna är mjuk och respektfull, och de jobbar hårt för att bevara det.

– Vi försöker ha kul och göra roliga saker ihop. Det ska kännas bra. Är det någonting så tar vi det så fort vi bara kan. Om det kommer upp några surdegar (haha), då försöker vi lösa det så fort det går. Ingen ska behöva gå runt och må dåligt.

Ett familjeföretag
Anne började arbeta på Landings konditori när hon var 21. Det var där hon träffade Claes, och nu har de stått enade i 34 år. Idag har de fem barn, driver två konditorier och en butik som öppnade i fjol.

Hur lätt eller svårt är det att hålla isär jobb och familjeliv när man driver familjeföretag?

– Det är ju en livsstil. Det kommer man aldrig ifrån. Speciellt när man är ett mindre företag. I dagens läge har vi en personalansvarig och en bokföringsansvarig. Det gjorde vi själva från början. Jag satt med schema. jag bokförde och jag skickade fakturor. Claes var mer i produktionen.

Fyra av fem barn är delaktiga i företaget, och Anne är noga med att poängtera att det aldrig har funnits någon press på barnen att de måste vara en del av verk-
samheten.

– De har ju sett hur mycket vi har jobbat. Många gånger har de fått sova i bageriet för att vi har varit tvungna att jobba. De är uppväxta bland bagarbackar, degar och mjöl, så för dem ser det lite annorlunda ut.

Vid matbordet finns det en regel som familjen Landing håller hårt på. Inga diskussioner om personal eller några arbetsrelaterade problem.

Med driv.

Tråkiga omständigheter resulterade i att familjen fick tillbaka Forsa Hembageri. Familjen satt i ett vägskäl och var tvungna att ta ett stort beslut.

– Vi fick nycklarna mellan jul och nyår 2007. Vi hade inga pengar, så vi skrapade ihop det lilla vi hade. Vi renoverade så gott vi kunde. Hela familjen. Alla barnen var med och hjälpte till.

De hade nio dygn på sig att få ordning på Forsa. Anne, Claes och deras fem barn kavlade upp ärmarna. De skrapade ihop sina slantar och högg i. Ingen utav de hyser någon tvekan för att få skit under naglarna.

– Man tänker i efterhand på hur man kunde få till det. Det känns overkligt. Vi jobbade dag och natt.

Natten innan premiären höll de på att koppla på vatten och installera maskiner. Anne minns hur de bytte om till bagarkläder och satte igång med bakningen klockan två på morgonen.

– När klockan närmade sig fyra började det lukta nybakat bröd och bullar. Portarna slogs upp klockan halv sju. De hade lyckats med konststycket att renovera hela bageriet på minimal budget och en enad familjekraft. Därefter gick det undan. Efter knappt ett år hade Forsa blivit en braksuccé i Uppsala

– Vi hade kö ända ut på gatan. Det var helt otroligt. Efter några år började ytan på Forsa Hembageri bli snävare. De blev tvungna att dela upp bakningen av matbröd, kaffebröd och tårtor samt andra gräddiga konditorivaror på grund av omfattningen och värmen.

Praktiskt nog hade de några år tidigare fått en kund som visade sig vara en fastighetsförvaltare på Güntherska. Hans agenda tydliggjordes snabbt när han frågade om inte familjen Landing kunde tänka sig att ta över Güntherska.

Han tjatade på oss ett par år, men vi sa nej. Det var alldeles för mycket jobb. Men när Forsa Hembageri började bli trängre fördes deras tankar återigen mot Güntherska, och i samband med en vattenskada som tvingade de nuvarande ägarna att slå igen bestämde sig familjen Landing för att slå till. De tog över Güntherska Hovkonditori i maj 2011 och påbörjade en omfattande renovering på sommaren samma år. I mars 2012 slog de sedan upp portarna till vad som idag är Sveriges bästa konditori.

– Det visade sig vara en bra investering.

Passion för mat

Trots den intensiva arbetsbördan ser familjen Landing till att få tid att resa tillsammans. Det har blivit en hel del resor till Italien, där större delen av inspirationen till varmköket kommer ifrån. Döttrarna Matilda och Viktoria står för den delen av verksamheten, och liksom resten av familjen delar dem en stor passion för mat och har en speciell relation till rena, italienska smaker.

– Vi pratar alltid inspiration när det gäller mat. “Det skulle vi kunna ta in. Det skulle vi kunna göra en smörgås på. Det här skulle vi kunna ha i någon bakelse”. Så det följer hela tiden med oavsett om vi är lediga, om vi jobbar eller vad vi nu gör.

Exklusivt kaffe

En ökad medvetenheten hos kunderna har lett till ett behov av ett bredare utbud av kaffesorter. Idag talar man om kaffe med samma vackra, svävande termer som när man karaktäriserar viner. Anne har därför efterfrågat fler smaker från Gevalia, och nyligen valde familjen Landing att signera sig för Piazza D’Oros premium espressoblandningar.

– Förut var specialkaffe bara espresso, cappuccino och latte. Dagen efter vårt samtal skickar Anne ett SMS med en bild på de tre premiumsorterna som ska komplettera det Güntherska utbudet – Dolce, Forza och Estremo.

– Jag vet inte hur många kaffeleverantörer som vill in hos oss. Vi har provat kaffe, vi har provat kaffe och vi har provat kaffe. Men vi fastnade för Piazza D’Oro. Vi tyckte att det passade oss väldigt bra och det passade Uppsala väldigt bra. Vi har väldigt hårt vatten i Uppsala. Och det kräver lite power på kaffet.

Läs mer om Gevalia kaffe

Tre snabba med Anne Landning

 

Betydelsefulla personer?

Vår mentor Jan Heed är en fantastisk människa som har inspirerat oss mycket. Han är så himla
ärlig, så man blir bara lycklig. Och sedan har vi världens bästa personalledare. Åsa Larsson. Hon
är helt outstanding.

 

Besökare per dag?

Det måste ju röra sig om några tusen. Herregud, det är ju fullt nästan hela dagarna.

 

Hovleverantör?

På 50-talet var det väldigt populärt bland konditorierna att vara hovleverantörer. Man levererade till hovet, och då fick man kalla sig hovleverantör.