Recept

Chemex

Bra kemi mellan bryggning och njutning

Du behöver - Per kopp

Det kan vara en hel vetenskap att brygga den absolut bästa koppen kaffe. Det finns många olika och spännande bryggningsmetoder som du kan fördjupa dig i. Men i grunden handlar det om att hitta den metod som bäst passar ditt temperament och den kaffesmak du föredrar. Tycker du om att ta dig tid att skapa något speciellt? Att äntligen få luta dig tillbaka och njuta av ditt mästerverk? Då är Chemex precis rätt bryggningsmetod för dig.

Om du inte har en Chemex kan du istället brygga en god kopp slow brew-kaffe. Vi guidar dig till slow brew-kaffe här. 


Så här brygger du med Chemex

  1. Mal kaffebönorna medelgrovt, i en storlek motsvarande sandkorn. Om bönorna mals för fint rinner vattnet igenom för långsamt och om de mals för grovt rinner det igenom för fort.
  2. Sätt filtret i kannan och skölj igenom det genom att hälla på kokhett vatten för att få bort den pappersaktiga smaken och för att värma kannan. Kom ihåg att hälla ut vattnet ur kannan igen.
  3. Placera det malda kaffet jämnt i filtret.
  4. Ställ Chemex-bryggaren på en våg och nollställ den. 
  5. Häll ca 20 procent av vattnet (temperaturen ska vara 95 °C) över kaffet i cirkulära rörelser och låt det dra i en halv minut. 
  1. Häll långsamt mer vatten över kaffet, fortfarande i cirkulära rörelser, utan att träffa kanten av filtret – annars blandas vattnet inte med kaffet, och resultatet blir då ett blaskigt och tråkigt kaffe.
  2. Tillsätt vattnet i flera omgångar tills allt vatten är slut. 
  3. Låt det sista kaffet rinna igenom filtret och ta sedan bort filtret.
  4. Syresätt sedan kaffet genom att snurra kaffet lite lätt i kannan.
  5. Njut av doften och servera ditt alldeles egna färdigbryggda kaffe i din favoritkopp. För att undvika att kaffet kallnar för snabbt kan du värma koppen med kokhett vatten innan du häller upp kaffet.

Elegant kaffebryggare

Chemex är en elegant kaffebryggare som har blivit en unik designikon. Den designades 1941 i USA av den tyske kemisten och uppfinnaren Peter Schlumbohm. Han inspirerades av den modernistiska principen om ˮform follows functionˮ, vilket betyder att formen är skapad för att fullgöra en bestämd funktion och inget annat. I sitt laboratorium kom Schlumbohm fram till det bästa sättet att filtrera, destillera och utvinna extrakt – och därmed det bästa sättet att brygga sitt kaffe.

Den ikoniska designen har gett kaffekannan en särskild plats på Museum of Modern Art i New York, och den funktionella formen har inte förändrats sedan lanseringen 1941. Formen på kannan är som ett stort timglas, och materialet är av klart värmebeständigt glas som har en elegant träkrage vilken hålls på plats av en läderrem. Kragens funktion är att skärma av värmen, så att du inte bränner fingrarna när det nybryggda kaffet ska serveras.

Chemex är en bryggmetod som får dig att känna dig som en experimentell vetenskapsman, och ger dig möjligheten att skapa det kaffe du tycker smakar bäst.

Har du testat våra andra receptsajter?