De olika kaffesorterna: Arabica kontra Robusta

Visste du att det finns mer än 60 olika sorters kaffebönor? De två vanligast förekommande är Arabica och Robusta. Båda kaffesorterna har unika egenskaper. Här förklarar vi bönornas egenskaper och hur de skiljer sig från varandra

Smaken av Arabica kontra Robusta

Smaken av kaffebönor från Arabica är söt och mjuk med en doft av socker och frukt. Robusta-kaffebönor har en fast, rund smak, och denna kaffesort är också mycket bitter. Smaken för båda bönsorterna beror främst på ursprungslandet. Läs mer om smaknoterna i kaffet här.

Ursprunget till Arabica kontra Robusta

Båda kaffeplantorna behöver ett tropiskt klimat med höga temperaturer. Arabica-kaffeplantan växer framför allt i högre regioner runt ekvatorn (däribland Central-och Sydamerika). Robusta-kaffeplantan växer i lägre regioner runt ekvatorn (däribland Sydostasien). Arabica-kaffebönor är de mest använda bönorna i världen och cirka 70 procent av världens kaffeproduktion består av dessa kaffebönorLäs mer om kaffeproduktion här.

”Eftersom Arabicabönor växer på högre höjder växer de långsammare och innehåller mindre koffein” 

Koffeinhalten i båda kaffesorterna

Kaffe från Robusta har en ganska hög koffeinhalt. Det beror på att bönorna skyddar sig mot djur och växtsjukdomar med hjälp av koffeinet. Eftersom Arabicabönor växer högre upp innehåller de mindre koffein.

Kaffebönor och kaffe

De flesta baristor använder antingen endast Arabica-kaffebönor eller en blandning av Arabica och Robusta. Du kan till exempel göra en mjuk cappuccino eller kryddig espresso. Läs mer om hur du gör de goda kaffevarianterna.

Arabica och Robusta kan också blandas

Arabicabönor används ofta i blandningar med 100 % Arabicakaffe. Här blandar man vanligtvis Arabicabönor från olika kaffeodlingar från ett visst område. Robustakaffet används däremot sällan i ren form eftersom smaken då skulle bli alldeles för bitter. Många blandningar är gjorda med en kombination av Arabica och Robusta, eftersom det erbjuder stora möjligheter till en enhetlig smak. I sådana blandningar uppnår man en kompromiss från båda bönsorterna. Arabicabönan bidrar till raffinerade och fina smaker, och Robustabönan tillför styrka, bitterhet och en bra crema. Förhållandet mellan de två bönsorterna varierar från blandning till blandning och därför kan det vara stor skillnad i smaken mellan olika kaffeblandningar.

För dig som vill bli en riktig kaffeexpert