Kaffe med mjölk

En guide till den perfekta smakupplevelsen

- Hur funkar mellanrost, mörkrost och espresso med mjölk eller dryck från havre, soja, mandel, ärta och kokos?

Mer än bara kaffe med komjölk

60 procent, föredrar sitt kaffe med mjölk. I dag betyder det mer än bara kaffe med mjölk från ko. Allt fler gäster efterfrågar och uppskattar växtbaserade alternativ. En trend som är här för att stanna! Det finns ett stort urval växtbaserad ”mjölk” med olika smak och egenskaper att välja bland.

Vissa alternativ lyfter fram kaffesmaken – andra dämpar den. Vissa är neutrala – andra adderar sin egen smak.

Den här guiden hjälper dig optimera upplevelsen för dina gäster, och erbjuda alla en kombination som gör att kaffet du valt kommer till sin rätt.

Vi har tillsammans med två smakexperter testat hur sju olika mjölkalternativ påverkar kaffesmaken, och vad de passar bäst ihop med. Skillnaderna är större än vad man skulle kunna tro!

Mellanrost

Ett finstämt snarare än kraftfullt kaffe: när det gäller mellanrostat kaffe så förändras smaken snabbt beroende på vad man väljer att hälla i det. Den laktosfria mjölken lyfter kaffet bäst, och de växtbaserade alternativen har alla olika smakeffekt.

gevalia_professional_logo.png  Gevalia Heritage Selection logo_Rityta 1.png  LOR Promesso_CMYK_TIF.png

Mörkrost

Kraftfullt och smakrikt: det mörkrostade kaffets smaker har större övertag mot mjölkvarianterna smakmässigt. De växtbaserade alternativen fungerar fint med mörkrosten, och sojadrycken är en riktig smakkompis.

gevalia_professional_logo.png  Gevalia Heritage Selection logo_Rityta 1.png  LOR Promesso_CMYK_TIF.png

Caffè latte

Mycket mjölk – lite espresso: här får valet av mjölkalternativ stor effekt på upplevelsen. Ärtdrycken och den laktosfria mjölken lyfter fram kaffet bäst. Övriga varianters smak tar över mer, och valet handlar om vilken av de smakerna som föredras.

gevalia_professional_logo.png  Gevalia Heritage Selection logo_Rityta 1.png  LOR Promesso_CMYK_TIF.png

Caffè macchiato

Lite, lite skummad mjölk i smakrik espresso: här gör valet av mjölk mindre skillnad, och kaffets smaktoner dominerar helhetsupplevelsen. Passar till: allt som passar till espresso. Men för en liten kul kontrast kan man med fördel sälja in och servera en kokos- eller mandel-macchiato.

gevalia_professional_logo.png  Gevalia Heritage Selection logo_Rityta 1.png  LOR Promesso_CMYK_TIF.png

Cappuccino

Nästan lika populär som caffè latten – med mindre mängd mjölk, och större andel kaffe och skum. I cappucinon gör mjölkalternativen absolut avtryck på helhetsupplevelsen, men kaffesmaken visar ändå musklerna och låter sig inte slås ut.

gevalia_professional_logo.png  Gevalia Heritage Selection logo_Rityta 1.png  LOR Promesso_CMYK_TIF.png

Flat white

Smakstarka flat white klättrar på svensktoppen och är en dubbel ristretto med mindre skum än cappuccinon. Ser vi till Fyra i topp på världslistan så kommer numera flatwhite på tredje plats, efter caffé latte och cappuccino.

Smakkompisar till en flat white är allt som passar till en espresso. Och valet av mjölkalternativ har relativt liten effekt på helheten, förutom hos några utstickare.

gevalia_professional_logo.png  Gevalia Heritage Selection logo_Rityta 1.png  LOR Promesso_CMYK_TIF.png

Baristan tipsar

Tre faktorer skiljer caffè latte och cappuccino åt: temperaturen på mjölken, hur mycket man skummar mjölken och mängden man häller i koppen eller glaset.

Måste man hälla bort mjölk som värmts en gång?

Det enkla svaret är: JA! Att skumma om gammal mjölk eller hälla i ny mjölk i redan skummad blir inte gott, och det är inte hygieniskt. Öva istället på att ta lagom mycket mjölk från början för att minska på svinnet. Häller du till exempel bort en deciliter efter varje tillredd dryck så är du snabbt uppe i litervis med uthälld mjölk. Det blir både dyrt, och är tokigt ur miljösynpunkt.

gevalia_professional_logo.png  Gevalia Heritage Selection logo_Rityta 1.png  LOR Promesso_CMYK_TIF.png

Cappuccino

För en cappuccino så är receptet i tre delar: en del espresso, en del varm mjölk, en del skum. Skummet ska inte vara jättehårt skummat, utan mer krämigt, lent och glansigt. Vägen dit är att skumma mjölken lite längre än för en caffè latte. Släppa in lite mer luft i mjölken. Temperaturen ska vara cirka 55 grader – inte varmare.

Caffè latte

För en caffè latte ska mjölken vara lite varmare, men aldrig till mer än 65 grader, vilket är brännpunkten för de flesta mjölkalternativen. Det är en stor dryck som ska hålla sig varm längre. Men värm inte för mycket – då smakar det lätt välling ... I en perfekt värld så är det inget skum alls i en caffè latte, men man brukar säga max en centimeter. Släpp helt enkelt inte in lika mycket luft i början. När man hör hur det piskar till lyfter man upp kannan så det bara värmer mjölken. Lagom mängdförhållande för en caffè latte är 1/4 espresso och 3/4 mjölk. *Läs på kring temperaturen för ditt mjölkalternativ

Två tips

Det är viktigt att släppa in luften i början för önskad tjocklek när man skummar, när mjölken sedan blir varm kan den inte längre ta in syre på ett bra vis.

Som nybörjare kan man använda en termometer för att se temperaturen. Efter ett tag lär du dig hur 55 respektive 65 grader känns i handen.

För dig som vill bli en riktig kaffeexpert