Recept

Tiramisu

Den klassiska kaffedesserten

Den ljuvliga tiramisun från det italienska köket är en riktig klassiker. Den är krämig, luftig och har en härlig smak av kaffe – och den är verkligen enkel att göra.
 

Receptet är för 2 personer.
 

Du behöver:
 

  • 225 g mascarpone
  • 25 g florsocker, siktat
  • 1,5 dl starkt bryggt kaffe, avsvalnat (Vi rekommenderar Gevalia Espresso eller Gevalia mörkrost)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk kaffelikör, t.ex. Tia Maria, Kahlúa eller Toussaint
  • 15 g savoiardi (ladyfingers)
  • 50 g mörk choklad, grovt hyvlad
  • Kakaopulver för att strö över
     

Så här gör du:
 

  1. Smörj och klä en bakform på 900 g med plastfolie.
  2. Lägg mascarpone och florsocker i en stor skål och vispa i ca. en minut. Rör ner 2 msk av det avsvalnade kaffet.
  3. Vispa grädden med 1 msk likör tills den bildar mjuka toppar. Rör ner en sked av grädden i mascarponeblandningen och vänd sedan ner resten.
  4. Häll hälften av mascarponeblandningen i bakformen. Jämna ut ytan.
  5. Häll resterand kaffet och likören i en skål som är något bredare än savoiardikexen. Doppa hälften av kexen på ena sidan i kaffeblandningen och lägg dem ovanpå mascarponeblandningen sida vid sida.
  6. Lägg resten av mascarponeblandningen över savoiardikexen och jämna ut ytan.
  7. Doppa de återstående savoiardikexen i kaffeblandningen och lägg dem återigen ovanpå kakan. Droppa eventuellt resten av kaffeblandningen över det översta lagret.
  8. Täck formen med plastfolie. Ställ i kylen i minst 4 timmar.
  9. Vänd försiktigt ut tiramisun ur formen.
  10. Strö över hyvlad choklad och kakaopulver.
     

Smaklig måltid!

  1.  

 

Har du testat våra andra receptsajter?