Den ljuvliga tiramisun från det italienska köket är en riktig klassiker. Den är krämig, luftig och har en härlig smak av kaffe – och den är verkligen enkel att göra.
Receptet är för 2 personer.
Du behöver:
- 225 g mascarpone
- 25 g florsocker, siktat
- 1,5 dl starkt bryggt kaffe, avsvalnat (Vi rekommenderar Gevalia Espresso eller Gevalia mörkrost)
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk kaffelikör, t.ex. Tia Maria, Kahlúa eller Toussaint
- 15 g savoiardi (ladyfingers)
- 50 g mörk choklad, grovt hyvlad
- Kakaopulver för att strö över
Så här gör du:
- Smörj och klä en bakform på 900 g med plastfolie.
- Lägg mascarpone och florsocker i en stor skål och vispa i ca. en minut. Rör ner 2 msk av det avsvalnade kaffet.
- Vispa grädden med 1 msk likör tills den bildar mjuka toppar. Rör ner en sked av grädden i mascarponeblandningen och vänd sedan ner resten.
- Häll hälften av mascarponeblandningen i bakformen. Jämna ut ytan.
- Häll resterand kaffet och likören i en skål som är något bredare än savoiardikexen. Doppa hälften av kexen på ena sidan i kaffeblandningen och lägg dem ovanpå mascarponeblandningen sida vid sida.
- Lägg resten av mascarponeblandningen över savoiardikexen och jämna ut ytan.
- Doppa de återstående savoiardikexen i kaffeblandningen och lägg dem återigen ovanpå kakan. Droppa eventuellt resten av kaffeblandningen över det översta lagret.
- Täck formen med plastfolie. Ställ i kylen i minst 4 timmar.
- Vänd försiktigt ut tiramisun ur formen.
- Strö över hyvlad choklad och kakaopulver.
Smaklig måltid!
-