Kaffet är viktigt på jobbet, men varför?

Gott kaffe är ett måste på jobbet. Här kan du läsa vår undersökning om varför företagets kaffebryggare har så stor betydelse för medarbetarnas välbefinnande, hälsa och arbetsprestationer.

5 anledningar att investera i en bra kaffebryggare på arbetsplatsen

 

En bra kaffebryggare är i princip obligatorisk på en modern arbetsplats. Enligt en ny enkät hjälper gott kaffe nämligen till att öka medarbetarnas välbefinnande och arbetsprestationer samt stärka företagets relationer med kunder och samarbetspartners. Nedan tittar vi närmare på fem anledningar till varför kaffet spelar en viktig roll på arbetsplatsen.

 

1. Bra kaffe ökar medarbetarnas nöjdhet

 

Av 843 kaffedrickare uppger 89 procent att en gott kaffe ökar deras arbetsglädje. Det visar en stor amerikansk undersökning från 2015. En del av de tillfrågade ansåg till och med att avsaknad av kaffe har en negativ inverkan på deras humör. Exempelvis uppger 30 procent att de blir mindre produktiva och 35 procent hävdar att de blir trötta och irriterade.

 

Andra vetenskapliga studier bekräftar att humöret kan påverkas negativt om man inte får sitt morgon- eller eftermiddagskaffe. Som arbetsgivare hjälper du alltså dina medarbetare till en bra start på dagen när du ser till att de kan få en kopp kaffe av deras föredragna variant, antingen när de träffas eller på eftermiddagen när de börjar bli trötta.

 

2. Gott kaffe stärker relationerna

 

I samma enkät svarade 85 procent av de tillfrågade att en kopp kaffe med en kollega eller kund kan vara ett bra sätt att bygga relationer. Ett trivsamt fikarum på jobbet är därför ett bra sätt att stärka de kollegiala relationerna och samarbetet med kunderna. Det bekräftas i en arbetsmiljöundersökning som visar att kafferasten är ett viktigt socialt inslag som bidrar till att skapa en bättre gemenskap på arbetsplatsen.

 

3. Gott kaffe får oss att stressa mindre

 

Både läkare och psykologer rekommenderar att man tar flera pauser under en arbetsdag. När man regelbundet tar sig tid att hämta en kopp kaffe minskar man nämligen stressen. Om man arbetar på kontor är det en bra idé att ta med sig kollegan på en tur bort till kaffebryggaren – 5 minuter räcker för att hämta en kopp kaffe och få tänka på något annat än deadlines och högprioriterade arbetsuppgifter.

 

4. Gott kaffe ökar produktiviteten

 

Kaffe ökar produktiviteten och stärker koncentrationsförmågan. Det har man sett i flera vetenskapliga studier. På så vis är kaffet en kick som både kan stärka vår arbetsprestation och uthållighet. En bra kaffelösning är därför något som är bra för medarbetarna samtidigt som det gynnar företaget.

 

5. Gott kaffe ger friska medarbetare

 

Att investera i en bra kaffelösning lönar sig – särskilt på företag där medarbetarna tillbringar mycket tid framför datorn. Klassiska ”kontorsåkommor” såsom spänningar i axlar och nacke, underarmar och handleder kan nämligen lindras med kaffe. Det bekräftar en vetenskaplig studie som visar att medarbetare som drack kaffe upplevde färre problem än medarbetare som inte drack kaffe.  

 

Förutom muskel-och ledvärk är det dokumenterat att kaffe minskar risken för att utveckla en rad sjukdomar, däribland vissa cancerformer, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Kaffe kan alltså också bidra till att slippa längre sjukdomsförlopp – även om det naturligtvis är många fler faktorer inblandade när det gäller utvecklingen av allvarliga sjukdomar. 

 

Men gäller dessa saker också på svenska arbetsplatser? Det undersöker vi närmare här, då vi tittar på svenskarnas kaffevanor och förväntningarna på kaffet på arbetsplatsen.

 

 

Hur viktigt är kaffet på svenska arbetsplatser?

 

 

I Sverige älskar vi kaffe! Vuxna svenskar dricker i genomsnitt 8,2 kg kaffe per år och det räcker för att placera oss på en 6:e-plats på listan över länder i världen där man dricker mest kaffe. Men hur viktig del av vår arbetsdag är kaffet egentligen och lever kontorskaffet upp till våra förväntningar?

 

För många svenskar är kaffet en ritual på arbetsplatsen. Och faktum är att det nästan är obligatoriskt att ta en fika under dagen. En studie från 2010 understryker att detta är en bra sak. Den planerade kafferasten bidrar till att minska stress bland medarbetarna och minska antalet långtidssjuka i arbetsstyrkan. De en till två planerade kafferasterna varje dag ger kort sagt ett bättre arbetsliv med mindre risk för att bränna ut sig. Kanske är det en del av förklaringen till att svenska chefer är de minst stressade i världen.

 

På svenska arbetsplatser finns därför goda skäl att servera kaffe i den kvalitet och de varianter som medarbetarna önskar. Det bidrar nämligen till att förbättra arbetsmiljön och trivseln i vardagen.

För dig som vill bli en riktig kaffeexpert